Няма данни за пострадали български граждани, съобщиха от външно министерство 

...
Няма данни за пострадали български граждани, съобщиха от външно министерство 
Коментари Харесай

Ужасяващо от Мароко! 820 станаха жертвите на земетресението

Няма данни за потърпевши български жители, оповестиха от външно министерство 

Най-малко 820 мароканци са починали по време на земетресението късно вечерта в петък, твърди АФП. Това са последните, само че неокончателни данни. Преди се съобщаваше за 296, по-късно за 632 починали, а съгласно последните данни жертвите към този момент са над 800. По отново последни, само че неокончателни данни ранените са над 330 души.

 Eпицентърът е на 71 км югозападно от Маракеш, на дълбочина 18,5 км в 23:11 ч. ( 22:11 ч. по Гринуич), заяви Геоложката работа на Съединени американски щати.



" Усетихме доста мощен трус и разбрах, че това е земетресение ", каза по телефона за Агенция Франс Прес Абделхак Ел Амрани, 33-годишен мъж от Маракеш.

" Видях по какъв начин постройките се движат. Не е наложително да имаме рефлекси за подобен вид обстановки. След това излязох на открито и там имаше доста хора. Всички хора бяха в потрес и суматоха. Децата плачеха, а родителите бяха смутени ", добави той.

Съобщава се, че в болниците в Маракеш е имало " голям напор " от ранени хора. Жителите на Маракеш, най-близкият огромен град до епицентъра, споделиха, че някои здания са се срутили в остарелия град, обект на международното културно завещание на ЮНЕСКО, а локалната телевизия сподели фотоси на паднало минаре на джамия с парчета върху разрушени коли.

В  Маракеш  някои къщи в компактно застроения остарял град са се срутили и хората работят интензивно на ръка, с цел да отстранят отломките, до момента в който чакат тежка техника, сподели жителят Ид Ваазиз Хасан. Кадри от средновековната градска стена демонстрират огромни пукнатини в една секция и елементи, които са паднали, а на улицата лежат парчета. Друг гражданин на Маракеш, Брахим Хими, сподели, че е видял коли за спешна помощ да излизат от остарелия град и доста фасади на здания са развалени.

Хората в  Рабат , на към 350 км северно от Игил, и в крайбрежния град Имсуан, на към 180 км на запад, също са напуснали домовете си, страхувайки се от по-силен трус, съгласно очевидци, разказали на " Ройтерс " какво се случва.

В  Казабланка , на към 250 км северно от Игил, хората, прекарали нощта по улиците, са били прекомерно уплашени, с цел да се върнат по домовете си. Видеоклипове, споделени в обществените медии директно след земетресението, които " Ройтерс " не можа да ревизира незабавно по кое време и къде тъкмо са снимани, демонстрират хора, които уплашено бягат от търговски център, заведения за хранене и жилищни здания и се събират на открито.

В град Ал-Хауз, покрай епицентъра на земетресението, едно семейство е било затрупано в руините, откакто къщата им се срутила, оповестяват локалните медии.

Министерството на външните работи разгласи, че за момента няма данни аз потърпевши или починали българи. При нужда от подпомагане, българските жители могат да се обръщат към българското дипломатическо посланичество в Рабат, на следните номера: тел.: +212 537 76 54 77; +212 537 76 40 82, както и на мобилен телефонен номер за неотложни случаи в извънработно време: +212 661 230 656.

Сигнали може да се подават и на имейл адреса на Консулската работа към Посолството на . Сигнали и молби за подпомагане при бедствени обстановки на български жители се одобряват непрекъснато и на телефонните линии на дирекция " Ситуационен център ": +359 2 948 24 04; +359 2 971 38 56 или на имейл: .
Източник: flagman.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР